miercuri, 12 februarie 2014

Cum ne trădează limbajul corpului

Comunicarea verbală pote fi susţinută, contrazisă sau chiar substituită de cea nonverbală. Cei care ştiu să descifreze limbajul corpului pot afla cu uşurinţă cât de sincere sunt persoanele de lângă ele.  

Gesturile pe care trebuie să le eviţi în timpul unui interviu pentru a... Ne putem ascunde emoţiile şi sentimentele în spatele cuvintelor, dar corpul le trădează foarte uşor. 



Specialiştii au calculat că transmitem 55% din informaţie prin intermediul elementelor nonverbale (gesturi, postură, mişcarea ochilor, expresia feţei etc.), 38% prin ton şi prin inflexiunile vocii şi doar 7% prin cuvinte. Prin urmare, limbajul corpului, care este numit şi nonverbal sau gestual, are ponderea cea mai mare în mesajele pe care le comunicăm. 
De multe ori, cuvintele sunt inutile în timpul unui act de comunicare. Există situaţii în care avem tendinţa să acordăm mai multă importanţă limbajului nonverbal decât lucrurilor pe care le spune interlocutorul.

 În ce măsură reuşim să descifrăm mesajele transmise de corpul persoanei cu care interacţionăm depinde de disponibilitatea de a-l observa pe celălalt şi, bineînţeles, de a dobândi noţiunile de bază ale limbajului nonverbal. 

Privirea

 „Ochii sunt oglinda sufletului“, se spune. Pe bună dreptate, pentru că privirea transmite foarte multe informaţii despre noi.Un contact vizual susţinut poate fi semnul unui interes crescut pentru subiectul discutat sau pentru interlocutor - mai ales dacă este susţinut de un zâmbet. Pe de altă parte, el poate exprima şi un dezacord în legătură cu subiectul. Un contact vizual scăzut poate fi semn de timiditate sau de interes scăzut pentru discuţie. Persoanele care au tendinţa să-şi ascundă privirea de interlocutor nu sunt tocmai oneste cu acesta (ascund informaţii), potrivit specialiştilor în descifrarea limbajului corpului. 

Persoanele care-şi ridică privirea în partea stângă încearcă, de regulă, să-şi amintească ceva, iar cele care se uită în dreapta – încearcă să mintă interlocutorul, să inventeze un răspuns. Aceeaşi semnificaţie o are şi clipitul des. 

Poziţia capului 

Şi poziţia capului poate transmite informaţii despre interlocutor. Dacă este dat uşor pe spate, el poate fi semn de simpatie, iar capul dat pe spate însoţit de un zâmbet poate fi interpretat ca flirt. Capul plecat este uneori semn de vinovăţie, iar alteori de timiditate. De exemplu, atunci când unei persoane timide i se face un compliment, ea are tendinţa de a coborî bărbia.  

Poziţia braţelor şi a picioarelor 

Braţele încrucişate sunt semnul lipsei de încredere sau al unei atitudini defensive. Dacă această poziţie este însoţită de o privire fixă şi maxilarul este încordat, ar trebui interptretată ca semn de ostilitate. Unele persoane stau însă cu braţele încrucişate din obişnuinţă sau pentru că le este frig, aşa încât poziţia ne poate indice în eroare. Dacă interlocutorul stă cu braţele deschise, înseamnă că se simte bine şi că este relaxat. Mâinile în şolduri denotă nerăbdare sau aşteptare, dar într-un anumit context, ele pot fi şi semn de agresivitate. 

Poziţia picioarelor poate avea şi ea semnificaţii. O persoană puternică are obiceiul de a ţine picioarele drepte şi uşor depărtate. Într-un context tensionat, această poziţie denotă agresivitate. Când picioarele interlocutorului sunt foarte apropiate, înseamnă că acesta încearcă să fie cuviincios. Uneori, picioarele apropiate semnifică supunere, pasivitate. Dacă în timpul unei discuţii, interlocutorul îşi mută greutatea corpului de pe un picior pe altul, înseamnă că este nerăbdător sau intimidat. Poziţia picior peste picior este semn de relaxare. 

Strângerea de mână 

Modul în care dăm mâna cu o persoană pe care abia am cunoscut-o poate spune multe despre noi şi poate cântări mult în timpul unei negocieri. O persoană care vrea să domine face un pas în faţă atunci când întinde mâna pentru a se prezenta. Apoi, ea va transmite acelaşi mesaj dacă are o strângere de mână fermă, dar nu puternică – pentru că aceasta nu va lăsa o impresie plăcută interlocutorului. Persoanele care oferă o mână moale, fără vlagă, spun „spun“ interlocutorului că se lasă uşor dominate sau că sunt lipsite de voinţă. 

Ce „spun" gesturile despre noi:    

  • Dacă interlocutorul îşi trece mâinile prin păr, înseamnă că este indecis.    
  • Dacă interlocutorul dă din picior, este nervos ori anxios.
  • Dacă interlocutorul îşi ascunde mâinile în buzunar, înseamnă că nu spune tot adevărul. 
  • Dacă interlocutorul îşi împinde ochelarii pe nas, gestul lui este un semn de dezacord. 
  • Dacă interlocutorul îşi atinge faţa şi/sau se joacă cu părul, înseamnă că flirtează.
  • Dacă interlocutorul îşi strânge buzele, el trădează ezitare. Gestul poate fi şi un semn că ascunde informaţii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu