marți, 11 februarie 2014

Dispretul

Dispreţul este o emoție care încă nu a fost pe deplin recunoscută ca făcînd parte din emoțiile de bază ale omului, a căror exprimare la nivel facial este universală. Paul Ekman recunoaște că încă are dubii în privința acestei emoții, deşi sunt suficiente argumente pro.



Disprețul este o emoție intensă sau atitudine față de cineva sau ceva inferior sau lipsit de valoare, fiind similar cu indignarea. Apare și în momentele cand  oamenii sunt sarcastici. Dispretul se situeaza la acelaș nivel cu resentimentele și mînia. Diferența dintre acestea fiind faptul că resentimentul este direcționat către un statut sau individ situat pe un  nivel mai înalt, mînia către subiecți aflați la un nivel egal iar disprețul este direcționat către indivizi sau acțiuni mai prejoase de statutul celui care simte această emoție. Disprețul este adesea provocat de o senzație de mînie și dezgust. Diferența dintre dispreț și dezgust constă în faptul că dezgustul ține mai mult de simțul gustativ sau tactil, pe cînd disprețul este raportat doar la oameni și acțiuni.
Pentru a releva importanța citirii acestei emoții în procesul de comunicare, consider relevante studiile lui J.Gottman, despre care am menționat și într-un post anterior. Gottman a făcut un studiu extraordinar referitor la interacţiunea maritală a cuplurilor căsătorite.  El a început sa faca inregistrari video relațiilor de cuplu pentru a studia cum interactionează acestea. Studiind expresiile faciale ale participanților, Gottman era capabil să prezică 90% care cupluri vor ramîne casatorite și care vor divorța cîțiva ani mai tîrziu. Se susține că sunt 4 reacții emoționale majore care sunt distructive pentru un cuplu: defensiva, blocajul, critica și disprețul. Din toate acestea Gottman consideră disprețul cea mai importantă dintre reacții. Soțiile ale căror soți manifestau dispreț:
  • Se simțeau inutile
  • Credeau că problemele lor nu ar putea fi rezolvate
  • Credeau că relația lor de cuplu are probleme conjugale severe
  • S-au îmbolnăvit de multe ori în decursul următorilor patru ani
Disprețul, la fel ca și celelalte emoții poate varia în intensitate la fel precum și dezgustul. Paul Ekman presupune că este o extremă mai înaltă în dezgust decît în dispreț.
Spre deosebire de dezgust, care este în mod evident o emoție negativă, senzațiile simțite în timpul manifestării disprețului nu sunt în mod inerent neplăcute. Această emoție este în raport direct cu statutul persoanei care o manifestă. Cei care sunt siguri pe statutul lor pot manifesta dispreț și să își afirme superioritatea asupra altora. Disprețul poate fi însoțit adesea de o formă ușoară de furie sau supărare.


Disprețul este unica microexpresie ce apare doar pe o parte a feței, de obicei în jurul colțurilor buzelor. Această expresie este una dintre cele mai subtile și greu de remarcat. Cînd disprețul apare pe față, el va apărea fie în partea dreaptă fie în partea stîngă a buzelor, niciodată în ambele părți.
Disprețul are caracteristic un colț al buzelor ridicat, direcționat spre urechi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu