marți, 11 februarie 2014

Inteligenta emotionala

Inteligenta emotionala este capacitatea de a ne recunoaste propriile sentimente si de a le identifica pe ale celorlalti, pentru a ne automotiva si pentru a folosi puterea emotiilor, atat in raport cu noi insine cat si in raport cu ceilalti.Detasarea, calea catre adevaratele emotii.

Inteligenta masurata prin coeficientul intelectual este mai aproape de mental si este valorificata mai ales in scoala si la universitate. Inteligenta emotionala este mai aproape de sentimente, de spontaneitate, de creativitate si de relatiile interpersonale.Inteligenta emotionala este capacitatea de a simti sentimente (frica, bucurie, furie, tristete) si senzatii corporale (tensiune, destindere, prospetime, caldurta, culoare, zgomote, contactul pielii etc.). Inteligenta emotionala mai inseamna faptul de a fi constient de toate aceste senzatii si sentimente, de a le exprima, de a le identifica, de a le comunica, de a controla si de a amana impulsurile pentru un beneficiu, de a recunoaste ce depinde de sine si ce apartine celuilalt, de a integra nevoile sale in comportamente coerente, adaptandu-le realitatii exterioare,si, in sfarsit, de a observa si a ghici sentimentele si nevoile celorlalti (intuitie) pentru a dezvolta relatii mai armonioase in recunoasterea reciprocta.
In toate aceste trairi ale noastre este important sa fim in contact cu lumea exterioara si cu ceea ce se petrece in interiorul nostru, observand in paralel procesul intern care se dezvolta. Este important sa privilegiem contactul „aici si acum” cu celtalalt, astfel incat sa fim cu totul prezenti in raport cu noi insine si cu ceilalti pentru a putea raspunde nevoilor noastre si pentru a crea astfel o relatie. Calitatea relatiilor noastre este un indicator important al calitatii vietii noastre.
Este important sa constientizam importanta pe care o alocam inteligentei emotionale si modul prin care ne putem antrena pentru a o dezvolta cat mai repede si eficient. Investind in inteligenta emotionala, putem creste calitatea vietii la cote pe care nici macar nu am indraznit sa le imagintam. Merita sa reflectam la aceste perspective.
Cateva tehnici pentru dezvoltare personala
1. Faceti efortul de a va cunoaste mai bine, urmariti sa aflati ce fel de personalitate sunteti, obisnuiti sa practicati introspectia si autoobservarea. Identificati-va fricile si dorintele profunde. Autocunoasterea este piatra de temelie daca dorim sa ne imbunatatim inteligenta emotionala.
2. Reflectati la sentimentele voastre. Constientizati-va emotiile cu care va confruntati si gasiti cele mai fine nuante ale acestora. Invatati sa le denumiti. Spuneti de exemplu “ma simt confuz”, “neimplinit”, “neinteles”, “respins”, “rusinat” si nu simplu “ma simt nasol”
3. Faceti distinctie intre gandurile si sentimentele dumneavoastra. Spuneti “Ma simt neglijat” nu “Simt ca ceilalti au treburi mai importante”.
4. Asumati-va sentimentele pe care le aveti. Recunoasteti ca “Sunt gelos” nu “Tu ma faci gelos”. Analizati-va mai bine propriile sentimente si nu actiunile sau motivele celorlati. Cautati sa va identificati nevoile emotionale neimplinite.

Am sa va mai dau inca 10 sfaturi care contin si cate un exemplu sau mai multe.Aceste sfaturi daca o sa le puneti in practica o sa va ajute la inteligenta voasta emotionala.
1. Dezvolta-ti cultura emotionala. Eticheteaza-ti sentimentele in loc sa etichetezi oamenii sau circumstantele in care te afli. Utilizeaza propozitiile de trei cuvinte care incep cu “Ma simt”.
“Ma simt nerabdator” in loc de “Aceasta este ridicol”
“Ma simt ofensat/ranit” in loc de “Esti un om insensibil”
“Ma simt in pericol” in loc de “Conduci ca un idiot”
2. Distinge diferenta dintre ceea ce crezi(ganduri) si ceea ce simti(emotii).
Ginduri: “Cred ca nu este bine ceea ce faci”
Emotii: “Ma preocupa situatia ta”
3. Asumati mai multa responsabilitate pentru sentimentele tale.
“Ma simt gelos” in loc de “Ma faci sa fiu gelos”
Analizeaza-ti mai intii propriile emotii decit actiunile sau motivele celorlalti oameni. Lasa ca emotiile tale sa te ajute sa-ti identifici necesitatile tale emotionale nesatisfacute.
4. Lasa emotiile sa te ajute in a lua decizii. Pune-ti intrebarea: “Cum ma voi simti daca fac acest lucru?” “Cum ma voi simti daca nu il fac?” “Cum ma simt acum?” “Ce m-ar ajuta sa ma simt mai bine?”
Intreaba-i pe ceilalti cum se simt si ce i-ar ajuta sa se simta mai bine.
5. Implica-ti emotiile in procesul de fixare si atingere a scopurilor. Cind iti pui un scop analizeaza si partea sa emotionala, gindeste-te la cum vrei tu sa te simti cind vei realiza acest scop sau cum vrei ca persoanele implicate sa se simta.
6. Simte-te plin de energie si optimism atunci cind circumstantele ar trebui sa te faca sa te simti furios. Utilizeaza “furia” pentru a te ajuta sa gasesti energie si curaj in a lua decizii productive.
7. Valorifica sentimentele persoanelor ce te inconjoara! Fii empatic si intelegator fata de emotiile si trairile celorlalti oameni.
8. Utilizeaza emotiile drept ajutor in a arata respect pentru cei din jur.
“Cum te vei simti daca fac asta?” “Cum te vei simti daca nu fac?”
Ulterior asculta ce iti raspund si ia in considerare emotiile acestora.
9. Nu da sfaturi, nu porunci, nu controla, critica, judeca si nu tine morala persoanelor cu care interactionezi. In loc de a face aceste lucruri, incearca mai bine sa abordezi un mod empatic de comunicare fara a judeca ceea ce persoana face sau spune.
10. Evita persoanele care nu te apreciaza sau cele care te invadeaza emotional. Intrucat aceasta nu este intotdeauna posibil, cel putin incearca sa petreci cit mai putin timp cu acestea sau sa nu le lasi sa te domine psihologic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu