marți, 11 februarie 2014

Tristetea

Cand un om devine mai linisti, mai retras si mai putin energic ne vom da seama ca este trist. Ce este tristetea? Tristetea este o emotie caracterizata prin sentrimente puternice de dezavantaj, pierdere, neajutorare etc.
Tristeţea este opusul fericirii. Sinonimele pentru tristeţe mai sunt durerea, suferinţa, mizeria, melancolia. Filosoful Baruch Spinoza defineşte tristeţea ca transferul unei persoane de la o perfecţiune înalta la una mai joasa.
Se menţionează ca principala funcţie a tristeţii este ajutorul dat pentru adaptare în cazul unei pierderi importante, cum ar fi moartea cuiva apropiat sau o mare dezamăgire. Tristeţea aduce o scădere a energiei şi a entuziasmului faţă de activităţile vieţii în special faţă de divertisment sau faţă de plăceri, iar adîncimea ei şi intrarea în depresie duce la o scădere a metabolismului.
Această retragere introspectivă creează ocazia de a jeli o pierdere sau o speranţă goală şi de a conştientiza consecinţele acestorapentru viaţa cuiva, iar pe măsură ce energia revine, se conturează noi începuturi.
Tristeţea poate fi văzută ca o scădere temporară a stării de spirit, în timp ce depresia este caracterizată de o stare persistentă dar redusă ca intensitate, precum şi perturbarea capacităţilor de a funcţionare normală psihicului. Tristețea poate determina deseori lacrimi, durerea intensă – strigăte și gesturi necontrolate.
Paul Ekman spune că orice lucru ar fi în stare să ne facă triști, dar cel mai des, omul este trist din cauza pierderilor suferite. Aici putem vorbi atît de nereușita profesională, pierderea serviciului sau afacerii, pierderea stării bune de sănătate cît și de pierderea persoanelor dragi care fie că pleacă undeva departe fie că se sting din viață.
Tristețea poate fi amestecată cu oricare dintre emoții, dar cel mai ades amestecul se produce cu furia și teama. Moartea unei persoane dragi poate provoca furia față de forțele responsabile de acest lucru sau teama față de primejdia simțită în fața acestor forțe. Furia multe ori poate fi exagerată sau simulată pentru a ascunde dificultățile de exprimare a tristeții.
Unii oameni se bucură de sentimentele de tristețe. Există oamenii care caută să sufere la fel precum unii caută teama în experiențe extreme precum alpinismul. Unii oameni își provoacă intenționat oportunități de tristețe prin stimularea lacrimilor privind un film sau citind o carte tragică.

Manifestarea tristetii:
  • Colţurile interioare ale sprîncenelor sunt retrase
  • Pielea din partea de jos a sprîncenelor este triangulată cu colțul interior în sus
  • Colțul interior al pleoapei superioare este ridicat
  • Colțul buzelor este lăsat în jos, în unele cazuri tremură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu