Eşti decis să îţi îmbunătăţeşti abilităţile tale de comunicare nonverbală dar nu ştii de unde să o începi? Mai jos sunt cîteva sfaturi care ar putea să te ajute în drumul tău spre o comunicare de succes:
1. Atenţie la semnalele nonverbale. Oamenii pot comunica informaţii în diferite moduri; aşa că primul lucru ce trebuie să îl faci este să începi a observa dincolo de cuvinte. Atrage atenţia la mişcarea ochilor, gesturile, postura, mişcările corpului, expresiile feţei sau tonul vocii. Chiar dacă încă nu ştii semnificaţia fiecăruia din elementele enumerate mai sus, este important să le poţi observa şi să conştientizezi că nu doar gura este cea care vorbeşte.
2. Atenţie la comportamentul nonverbal care nu corespunde cuvintelor vorbite. Comportamentul nonverbal conţine elemente ce reprezintă supapa corpului în faţa emoţiilor neexprimate de creier. Astfel corpul ”strigă” prin mişcările sale de fiecare dată cînd se află în dezacord cu vorbele rostite. De exemplu cineva poate să îţi spună că se simte bine şi este fericit, în timp ce se încruntă şi priveşte în pămînt. Odată ce începi să sesizezi acest lucru la oamenii din jur, e timpul să te gîndeşti şi la limbajul trupului tău atunci cînd minţi.
3. Atenţie la tonul vocii tale atunci cînd vorbeşti. Tonul vocii tale poate furniza foarte multă informaţie, variind de la entuziasm, dezinteres sau furie. Începe să observi cum tonul vocii afectează modul de a-ţi răspunde a oamenilor cu care comunici. Încearcă să empatizezi ideile pe care le comunici şi vei fi uimit de feedback-ul primit din partea partenerilor de conversaţie.
4. Atenţie la privire. Ochii oamenilor sunt receptivi veştilor bune dar fug de cele rele. Dacă le urmăreşti ochii în timpul unei conversaţii, vei observa, corelînd cu cuvintele rostite, lucrurile de care ei se tem şi lucrurile care le fac plăcere. Negocierile sau interviul de angajare reprezintă situaţiile perfecte cînd îţi poţi antrena această abilitate.
De asemenea observă clipirile din pleoape. Oamenii clipesc mai des atunci cînd sunt entuziasmaţi de o idee decît în situaţiile cînd sunt calmi (acesta este unul din motivele ce îi motivează pe jucătorii de poker să poarte ochelari de soare în timpul jocului). Clipirile din pleoape nu trebuie însă confundate cu anxietatea sau nervozitatea – cel mai des acest lucru exprimă fericire şi excitaţie pozitivă. Cercetările mai arată că oamenii clipesc de fiecare dată cînd le vine în minte o nouă idee.
De asemenea nu uita şi de contactul vizual pe care îl ai cu interlocutorul tău. Contactul vizual reprezintă o componentă importantă a limbajului nonverbal, sugerînd interes, atenţie, faptul că încerci să înţelegi mesajul ce ţi se transmite etc.. Dar este important să nu uiţi că un bun contact vizual nu înseamnă să stai fixat în privirea cuiva. Allan Pease, expert în comunicarea nonverbală, recomandă că pentru a construi relaţii bune cu o altă persoană, privirea noastră trebuie să se întâlnească cu a ei cam 60-70 la sută din timp. Aceasta trezeşte şi simpatia celeilalte persoane faţă de noi. Nu este, deci, surprinzător că faţă de oamenii nervoşi sau timizi, care ne privesc mai puţin de o treime din timp, nu prea simţim încredere.
5. Nu ezita să pui întrebări. Dacă eşti confuz privind semnalele nonverbale ale persoanei cu care discuţi, nu ezita să pui întrebări care să te ajute să înţelegi mai bine mesajul acestuia. O idee ar fi să repeţi propria interpretare ce o ai cu privire la mesaj şi să întrebi pentru a clarifica ideea. Un exemplu ar putea fi: ”Deci ceea ce tu spui este că….”.
6. Utilizează limbajul gestual atunci cînd transmiţi un mesaj.Comunicarea verbală şi nonverbală sunt strîns legate una de alta în transmiterea eficientă a unui mesaj. Tu iţi poţi îmbunătăţi comunicareaverbalăutilizînd semnale nonverbale şi gesturi care consolidează şi susţin ceea ce spui. Acest lucru poate fi cu deosebire util atunci cînd susţii o prezentare sau vorbeşti în faţa unui public larg. Nu uita că gesturile reprezintă şi un punct de atenţie pentru public în timp ce vorbeşti, astfel auditoriului tău îi va fi mult mai interesant să îţi urmărească gesturile decît să privească pe geam.
7. Nu interpreta semnalele nonverbale individual. Un singur gest poate semnifica o sumedenie de lucruri sau în genere nimic. Secretul interpretării cît mai exacte a limbajului nonverbal constă în a privi spre grupurile de semnale care consolidează un punct comun. Dacă te axezi prea mult doar pe un singur gest, rişti să ajungi la concluzii total greşite cu referire la spusele interlocutorului tău.
8. Atenţie la context! Comunicînd cu alţi oameni, ia totdeauna în consideraţie contextul şi factorii externi care influenţează procesul de comunicare. Sunt situaţii care pot să ceară cît mai multe manifestări nonverbale fără a avea vre-o legătură cu ceea ce spune persoana în cauză. Astfel, nu te grăbi să cataloghezi interlocutorul tău ca fiind inhibat, deoarece a stat tot timpul cu mîinile încrucişate, atîta timp cît este frig în încăpere.
9. Îmbrăcămintea, mirosurile şi selectarea culorilor tot pot transmite un mesaj. Parfumul tău poate fi pentru cineva agresiv, prea compleşitor sau ademenitor. Modul cum te îmbraci poate spune cît de cool, conservativ sau rebel eşti. Atrage atenţia la felul cum ceilalţi reacţionează la stilul tău personal şi asigură-te că nu transmiţi din start mesaje neintenţionate.
10. Învaţă. Dacă vrei cu adevărat să îţi îmbunătăţeşti nivelul tău de comunicare, trebuie să înveţi cît mai mult. Sunt multe cărţi specializate în acest domeniu care ar putea să îţi fie utlie. Deasemenea nu rata ocazia de a participa la diverse traininguri, seminare tematice etc.. Experimentează cu prietenii, cere-le părerea cu privire la exprimarea ta nonverbală; dacă ai ocazia, nu ezita să îţi filmezi discursurile publice şi apoi priveşte cu atenţie comportamentul tău nonverbal şi observă aspectele la care mai ai de lucrat. Mult succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu