marți, 11 februarie 2014

Dezgustul

Dezgustul este o emotie care este de obicei asociata cu lucruri considerate ca necurate, necomestibile, infectioase etc.Un om poate fi dezgustat in primul rind de o mincare care nu ii placesau  de un miros neplacut

Charles Darwin scira ca in exprimarea emotiilor la animale si oameni, dezgustul este raportat la ceva revoltator. In primul rind, el se refara la simtul gustului (perceput sau imaginat), si in al doilea rind la orice care provoaca un sentiment similar, fie prin simtul mirosul, tactil sau viziune. Unele personae pofi dezgustate la nivel fonetic de o cacofonie sau un sunet nearmonic. Pentru unii torturarea unui animal este dezgustatoare la fel precum si abuzurile sexuale sau o folosofie de viata.
Dezgustul poate varia in intensitate, la capatul extrem aflindu-se greata sau senzatia de voma. Disperetul este o “ruda” apropiata a dezgustului dar difera in unele moduri. Dispretul este directionat doar spre oameni, spre experienta precedenta sau spre anumite actiuni ale oamenilor si nu are nici o legatura cu gustul, mirosul sau atingerea. Deseori, dezgustul sau dispretul ar putea fi simtite impreuna cu furia. Poti fi furios pe cineva deoarece iti trezeste dezgust. Acest lucru se poate intimpla, de exemplu, la o petrecere cind sotul bea prea mult si are un comportament neglijent iar sotia poate manifesta dezgust fata de acest lucru.
Spre deosebire de frica, furie, si tristetea, dezgustul este asociat cu o scădere a frecvenţei cardiace.
Manifestarea dezgustului:
  • Buza superioară ridicată
  • Buza inferioară este deasemena ridicată și împinsă pînă la buza superioară sau este lăsată și proeminentă
  • Nasul este ridat
  • Obrajii ridicați
  • Linii mai jos de pleaoapa inferioară iar însăși pleoapa este împinsă în sus dar nu tensionată
  • Fruntea este lăsată cauzînd lăsarea în jos a pleoapei superioare a ochilor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu