Furia este o emoţie efectele fizice ale căreia includ creşterea frecvenţei cardiace, tensiunii arteriale, şi a nivelului de adrenalină şi noradrenalină . Furia devine sentimentul predominant din punct de vedere comportamental, cognitiv, fiziologic atunci cînd o persoana alege conştient sa acţioneze împotriva unui pericol venit din exterior.
Expresia externă a furiei poate fi găsită în expresiile faciale, limbajul corpului, răspunsurile fiziologice, şi, uneori, în actele publice de agresiune. Oamenii şi animalele, de obicei fac zgomote puternice, îşi arata dinţii şi se privesc ochi în ochi atunci cînd furie începe sa devina predominanta. Acesta este un comportament de avertizare a agresorului care pune în pericol securitatea individului.
În timp ce majoritatea indivizilor care se confrunta cu acest sentiment, explica acțiunile întreprinse si emoția in sine ca un rezultat a ceea “ce sa întâmplat cu ei anterior” , psihologii arată că o persoană supărată poate foarte să se greşească în judecăți și concluzii deoarece furia cauzează pierderea auto-controlului și a observării obiective a situației.
Furia poate fi cauzată de o serie de factori precum:
Furia poate fi cauzată de o serie de factori precum:
- Frustrarea simţită ca rezultat al acţiunii persoanelor cu care interacţionează individual
- Pericolul fizic ce vine din exterior
- Rănirea psihologică sau morală: insultele, vorbele urîte etc..
- Observarea cuiva care încalcă normele și valorile morale ale altei persoane : torturarea unei persoane, pedepsirea unui copil nevinovat etc..
- Cînd o persoană nu îţi îndreptăţeşte aşteptările : un copil care primeşte doar note rele la școală își poate determina părinții să devină furioși pe el.
Simţirea sentimentului de furie poate determina anumite senzaţii precum creşterea presiunii sîngelui, înroşirea feței, pronunţarea venelor de pe frunte și de pe gît; modificarea respirației, tremurul picioarelor, tensionarea mușchilor etc.
Sub impulsul unei furii intense, omului îi va fi imposibil să stea liniștit și impulsul de a izbucni devine extrem de mare. O persoană furioasă, poate utiliza cuvinte murdare, poate striga, poate gesticula sau dimpotrivă, poate să nu își arate aproape deloc excesul de furie. Furia se manifestă de la persoană la persoană diferit. La moment, o mare atenție este acordată oamenilor care nu pot să își exprime furia și mulți terapeuți organizații cvasi-terapeutice se focusează în special pe cum să învețe oamenii să iși exprime sentimentele de furie, întrucît reținerea acestui sentiment în sine este foarte dăunătoare stării psihice a individului.
Furia poate fi amestecată cu oricare dintre celelalte emoții. Unele persoane pot simți în acelaşi timp și frica și furia; furie și dezgust etc. Unii oameni primesc o adevărată plăcere în a simți sentimentul de mînie. Ei se bucură de aceste stări. Replicile ostile și atacurile verbale nu doar că le produce plăcere dar sunt și o sursă de satisfacţie, acești oameni căutînd situații și ocazii în care să-și manifeste această emoție. Ei pot chiar să se bucure un schimb fizic de lovituri și de rănile primite.
Manifestarea furiei:
Manifestarea furiei:
- Sprîncenele sunt coborîte și unite
- Apar linii vertical între sprîncene
- Pleoapa inferioară este încordată și poate fi sau nu ridicată
- Pleoapa superioară este încordată și poate fi sau nu coborîte de către acțiunea frunții
- Ochii au o privire grea și un aspect bombat
- Buzele pot fi în două poziții de bază : strînse împreună, cu colțurile drepte sau în jos; sau deschise, încordate într-o formă pătrată ca și cum ar striga
- Nările pot fi dilatate dar acest lucru nu este esențial în manifestarea facială a furiei, întrucît apare și la tristețe
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu